Dragi čitatelji,
pisat ću vam o prekrasnoj slastici za koju je potrebno
izdvojiti svega 20ak minuta! Ukoliko ste kupili najvažniji sastojak, a to su
Oreo keksi, ostale namirnice neće biti problem nabaviti. Čitajući neke blogove
i svima nam poznatu coolinariku, nabaviti Oreo keks u Lijepoj našoj zna biti
zeznuta stvar… mnoge ga trgovine, u kojima inače kupujemo, nemaju na svojim
policama. Svoj Oreo keks kupila sam u Mȕlleru i ovim putem zahvaljujem se super čika Mȕlleru
koji ga je otvorio u Osijeku.
Biskvit čini:
176 g Oreo keksa (1 pakiranje)
50 g maslaca
1 žlica meda
Oreo kekse potrebno je usitniti. Ukoliko imate štapni
mikser, usitnjavanje vam neće biti problem. U usitnjeni keks dodati maslac
potom med, izmiješati, potom dobivenu smjesu utapkati u kalup za tortu i staviti
u hladnjak kako bi se smjesa učvrstila.
Preporučujem obložiti kalup papirom za pečenje (čiji baš nisam
obožavatelj) kako bi vam kasnije rezanje, potom serviranje bilo lakše. Ja to nisam napravila xD obložila sam kalup maslacem, potom brašnom pa nisam uspjela odvojiti donji dio kalupa od torte, prvi mi je komad, blago rečeno, bio upropašten.
Fil čini:
500 ml slatkog vrhnja
500 ml kiselog vrhnja
2 dl jogurta
2 dl kefira
limunova korica (izribala sam 2 limuna)
200 g šećera
2 vrećice želatine
176 g Oreo keksa (1 pakiranje)
10ak Oreo keksa za dekoraciju (pola pakiranja, 88 g)
U veliku posudu uliti slatko, zatim kiselo vrhnje, jogurt,
kefir, limunovu koricu, šećer te Oreo kekse koje je potrebno, kao i za biskvit,
prethodno usitniti. Želatinu pripremiti prema uputama s vrećice potom ju na
laganoj vatri zagrijati kako bi se otopila. Otopljenu želatinu uliti u posudu s
ostalim sastojcima te izmiješati. Hoćete li za miješanje trošiti struju pa si pomoći
mikserom ili koristiti snagu vlastitih mišića te koristiti pjenjaču, odluka je
na vama ;)
Dobivenu smjesu uliti u kalup za tortu gdje ste prethodno utapkali
biskvit. Oreo kekse koje ste ostavili za dekoraciju potrebno je prije hlađenja (po volji) staviti na površinu, kako bi dekorirali prije nego što se smjesa biskvita
učvrsti.
Ova se torta ne peče. Nakon što su biskvit i fil gotovi,
ukrašenu tortu potrebno je preko noći ostaviti u hladnjaku. Ukoliko nemate
toliko vremena, dovoljno ju je hladiti 4-5 sati.
Do sljedećeg recepta,
Tajana
Nema komentara:
Objavi komentar